Ik las deze titel van een blog van Viral Hatch en moest er om grinniken. Ik denk namelijk dat tijdens de Corona quarantaine veel vrouwen (en mannen) dit gevoel hebben. Ineens zit je 24 uur per dag met elkaar in één huis en dat is niet omdat je vakantie hebt. Want je mag je huis niet verlaten.
Nee, daarvoor in de plaats moet je de kinderen thuisonderwijs geven, ruzies tussen de kids sussen, het huishouden doen en tussendoor je werk afmaken. Als klap op de vuurpijl loopt je partner daar nu ook gezellig tussendoor.

Ons leven speelt zich ineens in een veel kleinere context af. Tot een paar weken geleden bracht je de kinderen naar school, ging je naar je werk, sportte je een uurtje of wat, zag je je vriendinnen en gingen de kinderen bij anderen spelen. Al deze dingen vinden nu in een paar vierkante meter plaats. Pittig! 

 

Hoe houdt je de relatie met je partner en kinderen in deze bijzondere situatie goed? 

Er zijn een aantal manier die helpen om fijn met elkaar samen te leven en werken. Kijk eens in hoeverre je deze in jouw gezinssituatie kan toepassen. Geef daar ook je kinderen een taak in. Zij zijn onderdeel van het gezin en hebben dus ook een rol. Afhankelijk van de leeftijd kun je ze betrekken in het vormgeven van een fijne woon, werk en leefplek nu je noodgedwongen op elkaars lip zit.

 

1. Maak samenleef afspraken.
Stel de afspraken samen (dus ook met de kinderen) op en bespreek met elkaar welk gedrag of acties je niet wilt zien. Bespreek daarna met elkaar wat jullie juist wel willen zien.
Schrijf de afspraken en het gewenste gedrag op een mooi papier (laat deze door de kinderen versieren) en hang hem op een zichtbare plek op. 

 

2. Maak een vast dagritme.
Een ritme geeft structuur en duidelijkheid. Wij mensen hebben dat nodig. Maak voor iedere dag een schema met vaste onderdelen en momenten. Zorg dat de weekeinden ook echt weekeinden zijn. Doe leuke dingen en laat werk/ school even los.

 

3. Ben eerlijk.
Loop je tegen iets aan? Bespreek dat meteen met elkaar. Zo voorkom je dat de irritatie gaat sluimeren en uitgroeit tot iets groots. Op een gegeven moment komt het dan tot een uitbarsting wat meer schade aanricht dan nodig is. 
Benoem ook als je iets goed vind gaan of prettig vindt. Dat motiveert om dat gedrag vaker te laten zien.
Merk je aan je kind of partner dat er iets is, vraag er dan naar. Zo help je hen om ook te voorkomen dat de bom een keer barst.

4. Laat iedereen verplicht dingen alleen doen.
In die tijd kan iemand even bijkomen en zijn eigen ding doen. Dat werkt stressverlagend. En ja, dat kan ook zijn dat iemand die tijd gaan gamen of videobellen met WhatsApp. Dit uurtje (of korter bij jonge kinderen) mag iemand doen wat hij wil doen. Het is die persoon zijn me-time. 
Tijdens dit uurtje hebben de andere huisgenoten ook een andere dynamiek. Het helpt om patronen in de omgang met elkaar te doorbreken. 

 

5. Zorg voor terugtrek plekjes.
Elkaar non-stop zien kost energie. Creëer een paar plekjes in huis waar iemand zich terug kan trekken. Gun elkaar ook de ruimte om daar naar toe te gaan.

 

6. Accepteer dat het niet gaat zoals normaal.
De situatie is nu uitzonderlijk. Accepteer dat je huis minder schoon is, of er minder uitgebreid gekookt wordt, dat er meer naar de tv gekeken wordt, iedereen een korter lontje heeft, het schoolwerk niet perfect gemaakt wordt en jij niet je beste werkproducten aflevert. Door dit te accepteren leg je de lat lager en kun je het beter volhouden.
Twijfel je of dit qua school of werk wel akkoord is? Bespreek dit dan met betrokken. Dan weet je wat er van je verwacht wordt.

 

7. Verdeel de taken en klusjes.
Laat iedereen iets doen om fijn met elkaar samen te leven. Jullie zijn er als gezin samen verantwoordelijk voor. Denk aan praktische klusjes maar ook aan manieren om sfeer en gezelligheid te creëren.
Laat iemand de groenten voor het eten snijden, zelf zijn kamer stofzuigen, mee de was op hangen, een spelletjes-avond voorbereiden, koffie zetten, de film uitzoeken of hond uit laten. Spreek dit van te voren met elkaar af zodat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en hij zijn verantwoordelijkheid kan nemen.
En ook hierbij geldt…. accepteer dat dingen anders gaan dan dat jij het doet. Is dit heel erg?

 

8. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf.
Jij bent een onderdeel van het gezin. Dat betekend dat jij je deels aan moet passen aan je gezin en zij deels zich aan moeten passen aan jou. Jullie zullen het samen moeten doen. Daarin heeft iedereen zijn rol en taak.

Kijk dus naar wat jij kan doen om deze situatie goed door te komen. En dat is niet je steeds aan anderen aan te passen. Let erop dat jouw wensen en behoeften een plekje krijgen. Wees dus eerlijk in wat er in je omgaat! 
En geef de ander ook de ruimte om zijn verantwoordelijkheid te nemen. 

Realiseer je dat deze periode ook weer voorbij gaat. Over een paar jaar kijk je anders op de situatie terug dan hij nu voelt. Waar wil je dan op terug kijken? Wat wil je van deze periode herinneren? Vast niet dat je de hele dag ruzie had omdat je kind maar een half uur aan zijn huiswerk heeft gezeten. Of dat jij en je partner niet op één lijn stonden binnen de opvoeding. Of dat je het gevoel had dat je er alleen voor stond.

Maak met elkaar een plan hoe jullie deze periode zo goed mogelijk met elkaar willen doorkomen. Het klinkt wat truttig maar door dingen uit te spreken voorkom je irritatie en weet je wat je wel en niet van elkaar kunt verwachten. Vergeet niet om ook leuke en gekke dingen in dit plan te zetten. Dan kijk je over 5 jaar terug op unieke herinneringen die je graag nog een keer met elkaar ophaalt.

Nog één laatste opmerking, ik heb bewondering voor al die gezinnen die nu dag en nacht samen zijn. Het is niet makkelijk. Ik heb dus bewondering voor jou! Dikke pluim.

Daphne | Buro BOEG