Soms heb ik een unheimisch gevoel. Het voelt alsof ik iets gedaan heb wat niet goed was. Ik voel me schuldig over iets maar ik weet alleen niet waarover. 
Vaak gebeurd dit als ik merk dat iemand niet zo lekker in zijn vel zit. Ik denk dan dat ik iets gedaan heb waardoor de ander niet happy is. 

Zo ook vanochtend. Mijn vriend was wat stuurs in zijn handelen en straalde niet echt gezelligheid uit. Meteen bekruipt mij dan het gevoel dat ik iets verkeerd gedaan heb. Mijn hersenen gaan aan en ik bedenk scenario’s van wat ik gedaan kan hebben waardoor hij niet blij is. 

Veel zelfbewuste vrouwen zijn super sensitief. Ze voelen haarscherp aan als iemand niet zo lekker in zijn vel zit. De ander hoeft maar net wat anders dan normaal te doen en de voelsprieten zijn geactiveerd. We onderzoeken wat er met die ander is en proberen verbanden te vinden tussen wat wij gedaan hebben en hoe de ander er nu bij zit. 
Wij voelen ons vaak zo verantwoordelijk dat we niet te beroerd zijn om ons aandeel op te sporen en op te lossen. Misschien herken je dit wel. Dat je super kritisch je eigen handelen bekijkt en inzoomt op alle details van je handelen en woorden. 

Ik weet nog dat ik met een vriendin op de bank zat en ze vroeg wat er zo leuk aan mijn vriend is. Ik had toen net een paar maanden een relatie met hem. “Dat hij mijn gevoel bij mij kan laten en dat niet op zichzelf betrekt.” wat het antwoord. Zij knikte instemmend. Wij beide kunnen best vanuit onze emoties reageren. Ik kan bijvoorbeeld boos worden als in de ochtend er twee kleine dingen misgaan. Als ik dan het theezakje niet in maar op de rand van het theezakjeshouder leg dan is dat de bekende druppel. Ik grauw en snauw op het theezakje en mezelf. Mijn vriend kan mij dan laten en zelf rustig doorgaan met het smeren van zijn boterhammen. 
“Het is zo fijn dat hij dan niet vraagt wat er is of oplossingen gaat proberen te bedenken. Maar dat hij mij kan laten en gewoon zijn ding doet. Hij raakt er niet van slag door.” legde ik aan haar uit. Zij herkende dit in haar relatie. We lachten hard om onze emotionele karakter en waren blij dat we van die relaxte partners hebben. 

Dat wat ik zo fijn aan mijn vriend vindt, doe ik zelf niet. Als hij wat minder blij kijkt of wat harder de keukenlade dichtduwt dan ga ik aan de slag. Ik analyseer mijn eigen handelen van de afgelopen uren en denk na over wat ik gedaan kan hebben waardoor hij nu sjaggie is. Ik start vaak al een charme-offensief om iets goed te maken terwijl ik nog niet weet wat ik fout gedaan heb. Zit ik er helemaal lekker in dan ga ik aan hem vragen wat er is* en of ik iets verkeerd gedaan heb. 
Alles wat ik zelf niet fijn vind dat hij dat bij mij zou doen, doe ik wel.

Het zijn mooie eigenschappen om sensitief te zijn en om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag. Mensen zullen zich snel prettig bij je voelen en zichzelf durven zijn. 
Voor jezelf kunnen deze eigenschappen je draaglast behoorlijk verzwaren. Je maakt jezelf namelijk ook verantwoordelijk voor het gevoelsleven van de ander, iets waar je eigenlijk helemaal niks mee te maken hebt.
Heb jij al eens onderzocht waarom je dit eigenlijk doet? *

Als ik naar mezelf kijk dan doe ik dit omdat ik bang ben dat iemand mij niet aardig vindt. Al heel mijn leven vind ik het fijn als mensen mij aardig vinden en waarderen. Ik doe daar dan ook heel erg mijn best voor. Deze drang komt voort uit de oer-angst van mensen om alleen te komen te staan. Door kleine dingen die in mijn kindertijd gebeurd zijn is dat gevoel ooit aangewakkerd en ik heb ontdekt dat als ik lief en sensitief ben, mensen mij aardig vinden en graag om zich heen hebben. Probleem opgelost maar wel is er een patroon ontwikkelt.

Dat patroon heeft me veel mooie dingen gebracht. Fijne vrienden, goed contact met collega’s, makkelijk aansluiting bij cliënten en studenten vinden en een boel complimenten dat ik een leuk mens ben. Super fijn en daar ben ik dankbaar voor. 
Het patroon geeft me ook vaak stress. Ik voel dan aan dat er iets is en ik ga in een soort overdrive om er achter te komen wat het is en of ik het op kan lossen.Vaak denk ik dat ik de aanleiding van het gevoel ben. Herkenbaar?

Sinds ik er achter ben dat dit een patroon is, ben ik hem proberen te gaan herkennen. Als ik hem herken dan ontstaat namelijk de mogelijkheid om er anders mee om te gaan en er geen stress van te krijgen.
Voor mij is het eerste signaal dat ik in mijn patroon zit als ik me ongemakkelijk ga voelen wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit. Ik voel me onzeker worden en ga dan onderzoeken wat ik fout gedaan heb. Als ik dit patroon herken (geloof me dat lukt echt niet altijd) dan ontstaat er ruimte om er met afstand naar te kijken. In plaats van dat ik mijn geactiveerde hersenen inzet om er achter te komen wat ik fout gedaan heb, gebruik ik ze om geruststellende zinnen tegen mezelf te zeggen. Bijvoorbeeld: “Komt dit echt door mij?” of “Als het aan mij ligt dan hoor ik dat vanzelf.”‘ of “Iemand mag zich voelen zoals hij zich wilt voelen.” of “Ik hoef niks met het gevoel van de ander. Het is zijn gevoel.”
Niet dat ik me dan meteen relaxt voel of het los kan laten, echt niet! Het helpt me wel om afstand in te bouwen en daarmee ruimte om ander gedrag te laten zien. Thuis ga ik vaak naar een andere ruimte zodat ik niet de hele tijd het geconfronteerd wordt met de emotie die mijn vriend uitstraalt. Op mijn werk focus ik mij op een taak en zoek niet steeds contact met die collega. In andere situaties probeer ik die persoon de ruimte te geven voor zijn gevoel door zelf weg te gaan of mijn eigen ding te doen.

Als het niet lukt om me op mijzelf te richten en neig naar het oplossen van de ander zijn gevoel of probleem dan pas ik de EFT methode toe. Het helpt me om mijn onrustige gevoel te verminderen waardoor ik prettiger de dag door kom en om de ander niet lastig te vallen met mijn onzekerheden.

 

Waarom werkt de EFT methode en coaching goed bij het doorbreken van een patroon?

De wetenschappelijk aangetoonde EFT (emotional freedom techniques) methode helpt om ongewenste gevoelens en gedachten te laten verminderen. Dus ook gevoelens en gedachten die bij een patroon horen, bijvoorbeeld dat je bang bent dat je iets fout gedaan hebt, stressgevoelens omdat je de situatie niet onder controle hebt, onzekerheid omdat je niet weet of het aan jou ligt. Door die gevoelens en gedachten tot rust te brengen ontstaat er ruimte voor ander gedachten en gedrag. Er ontstaat keuzevrijheid. 

Bij EFT klop met je vingers zachtjes op vaste plekken op je bovenlichaam. Dit zijn de uiteinden van de meridiaanpunten die bij de acupunctuur gebruikt worden.
Door op de punten te kloppen wordt je stresscentrum tot rust gebracht en gaat je energie weer stromen.
Tijdens het kloppen zeg jij hardop zinnetjes die te maken hebben met het gevoel en de situatie. Je brein koppelt het gevoel los van de situatie zodat je de situatie zonder de ongewenste emoties kunt zien. 

 De studies wijzen uit dat er met EFT sneller blijvende resultaten bereikt worden dan bij reguliere therapieën. Vaak zelfs in minder dan de helft van de aantal sessies die de reguliere therapie nodig heeft.

Het “geheim” om snel en blijvend resultaat te hebben zit bij Buro BOEG in de combinatie van de EFT methode en coaching. In totaal hebben we 3 gesprekken. Ik leer je de EFT techniek waarmee je meteen positieve effecten zult voelen.
Tijdens de gesprekken onderzoeken we jouw gevoelens en gedachten die te maken hebben met je patronen zodat je nog meer tools krijgt om ze te doorbreken. 
Hier vind je meer informatie over een EFT traject bij Buro BOEG.

 Voel je vrij om contact op te nemen om te onderzoeken of EFT passend is bij jouw struggels om vrij en zonder schuldgevoel te leven.

Daphne | Buro BOEG

 

* Het is helemaal niet verkeerd om aan een ander te vragen wat er speelt als deze niet lekker in zijn vel zit. Doe dit vooral wel, voorkom alleen dat je er naar vraagt omdat jij je er rot bij voelt of er verantwoordelijk voor voelt. Dan is de intentie niet om de ander te ondersteunen bij zijn proces, je bent dan vooral met het tot rust brengen van je eigen onprettige gevoelens en gedachten bezig. 

EFT bij angst voor het Coronavirus

In deze EFT sessie gaan we samen een EFT sessie doen om jouw angst te verminderen.