Geschrokken krabbelde ze overeind. Ze keek naar haar rechterbeen en zag dat haar broek onder de modder zat. Net zoals haar rechterarm. Ze wreef over haar pijnlijke heup en keek om zich heen. “Gaat het?” vraagt een dame die met haar fiets gestopt is. “Ja” antwoordt ze maar van binnen voelt het als een nee. “Dan fiets ik weer door” zegt de dame en Anja bedankt haar voor haar interesse. Ze pakt daarna haar fiets op en kijkt naar het achterwiel. Die is kapot, fietsen kan ze niet meer. Ze komt nu echt te laat op haar afspraak.
Sinds dat moment was alles anders. Ze heeft haar dochter gebeld en die is haar met auto op komen halen. Haar afspraak werd verzet en haar fiets gemaakt. Alles was oké. Maar van binnen voelde dat niet zo. Ze voelde zich onzeker en onrustig. Steeds bang dat er iets mis zou kunnen gaan. Ze ging van alles controleren en haar kinderen werden daar gek van. Anja zelf vond het ook irritant en wilde weer gewoon vertrouwen hebben in haar gezin en zichzelf. Ze stuurde me een berichtje.
De situatie met haar fiets heeft ze in de 1e sessie verwerkt. De klapband had haar zo overvallen dat ze zich daarom onveilig was gaan voelen.
Dat gevoel had ze al eerder gehad. Toen ze met pijn bij de tandarts kwam. Ze bleek een ontsteking onder haar kies te hebben en omdat de wortel beschadigd was besloot de tandarts om de kies meteen te trekken. Totaal overdonderd liep ze 30 minuten later de praktijk uit. Met pijn en een gat in haar gebit.
Ze had zich zo onveilig gevoeld. Alsof iemand anders zo maar iets van haar af kon pakken.
Dat gevoel was weer geactiveerd door de klapband en de valpartij die daarop volgde. Ze heeft de herinnering bij tandarts verwerkt. En wat andere herinneringen die ze al lang vergeten was. Iedere sessie voelde ze meer rust komen en vertrouwen dat dingen wel goed zouden komen.
Haar kinderen voelen ook de verandering. Ze kunnen weer gewoon uit en op vakantie zonder dat hun moeder steeds checkt of alles goed gaat.
En Anja zelf, is daar misschien nog wel het meest blij mee. Want zij leeft weer haar eigen leven.
Groetjes Daphne