“Als ik het niet doe, wie doet het dan?” gooit ze voor mijn voeten.
“Geen idee, en dat zul je nooit weten als jij het blijft doen.” antwoord ik. Het wordt stil in de kamer.

 

Ik weet niet hoe het met jou zit maar heel veel mensen hebben onbewust het gevoel dat als zij iets niet doen het dan niet gebeurd. Herkenbaar hoor, in drukke tijden voel ik dat ook heel sterk. In rustige tijden durf ik het experiment aan te gaan en te kijken wat er gebeurt als ik het niet doe. Vaak pakt iemand anders het op, of ik krijg een herinneringsmail of er gebeurd niks en gaat iedereen door waar hij mee bezig is.

 

Jaren heb ik gedacht dat als ik iets niet deed mijn collega’s aan de bel hingen of studenten ernstig teleurgesteld zouden zijn. Ik deed alles beter dan beter. Een perfectionist in topvorm. Maar waarom? Om te voorkomen dat mensen me niet goed genoeg vonden en ik niet aan de verwachtingen zou voldoen. Hoe drukker ik het had, hoe harder ik ging werken om de boel onder controle te houden. Ik had het gevoel dat als ik dat niet deed het niemand het zou doen.

 

“Je hebt gelijk,” zegt ze, “maar ik vind dat heel eng.”

Die angst is de reden om maar door te blijven gaan. Achter die angst zit de werkelijke reden waarom je doet wat je doet. Je probeert keihard te werken om iets te vermijden. Bij mij was het de angst dat anderen me niet goed genoeg vonden. Weet jij wat het bij jou is?

 

Als je weet wat jouw grootste angst is kun je hem aankijken en elimineren. Je kan hem in de juiste proportie gaan zien en hem beïnvloeden. Het geeft je keuzeruimte en de mogelijkheid om er anders mee om te gaan. Ik zeg niet dat dit super makkelijk is, echt niet. En soms is het fijn als iemand je daarbij helpt. Een vriendin of een professional. Door het met iemand te delen kan er al lucht komen. Probeer het maar.

 

Zelf gebruik ik ook EFT*  om mijn angst en onrust te beïnvloeden. Het helpt me mijn gevoelens tot rust te brengen waardoor ik ineens andere keuze opties zie. Ideaal! Alsof de mist opgetrokken is.

Ik kan je die techniek ook leren zodat jij ook deze tool kunt gebruiken bij jou onrust, stress en angst.

 

We kunnen daar een keer samen online over kletsen om te kijken of ik iets voor je kan betekenen. Ik kan je wat tips geven wat je zou kunnen doen. Voel je niet verplicht. Weet wel dat het gratis en vrijblijvend is. Gewoon omdat ik het belangrijk vind om iets voor anderen te doen.

 

Groetjes Daphne

 

* EFT = = Emotional Freedom Techniques, ook wel tapping therapy  Je klopt zachtjes op een aantal plekken op je bovenlichaam waardoor je stresscentrum tot rust komt en je emotionele blokkades opheft. Je krijgt meer controle over je gedachten, gevoelens en gedrag.