“Het gaat niet goed met hem. De kans dat hij het gaat redden is héél klein.” De woorden komen als een knal binnen. Dit zie je op tv of lees je in een tijdschrift. Dit gebeurd niet in het echte leven. En al helemaal niet in mijn leven, dacht ik! Tot dit telefoongesprek…..

Vier dagen later overlijdt hij in de armen van mijn zus. Rustig en snel. Pas 53 jaar oud en de meest positieve optimistische man die ik ken. Hij leefde zijn leven en koos er voor om er van te genieten. Voluit!

 

Ik kende hem pas vier jaar. De eerste keer dat ik hem ontmoette was ik overdonderd door zijn persoonlijkheid. Ik zag wel meteen hoe mijn zus genoot van hem en de liefde tussen hun twee spatte er vanaf. Hij haalde het beste in haar boven. “Wat wil jij?” vroeg hij steeds aan haar. En beetje bij beetje leerde zij dat haar wensen, verlangens en meningen er net zoveel toe doen als die van ieder ander. Ze bloeide op en genoot steeds meer van het leven. Van haar leven met hem. En hij genoot van haar. En van zijn leven met haar. Hun liefde was er één die iedereen wil ervaren.

En toen ging zijn hart stuk! Hij deed het nog een beetje en na zijn infarct liet hij zien hoe je omgaat met tegenslagen. “Ik ga deze week beginnen met revalidatie en verwacht 100 jaar oud te worden.” appte hij. Hij genoot van mijn zus en haar dochter toen hij weer thuis was. Liet weten hoe trots hij op hen en zijn bonuszoon was. Knuffelde zijn hond en liep een klein rondje met haar. Ondanks zijn pijn en vermoeidheid koos hij er voor om er alles uit te halen wat er in zat. Hij deed wat hij wilde doen.

Zijn hart bleek stukker te zijn dan verwacht en toen dat duidelijk werd vertrok hij met een glimlach op zijn gezicht naar de operatiekamer. Grappend naar mijn zus en een opmerking dat ze snel naar Vegas zouden vliegen. Hij is niet meer wakker geworden en naar Vegas zal hij niet meer gaan.

 

Waarom deel ik dit verhaal met jou? Dat doe ik omdat ik wil laten zien dat zijn manier van leven er één is die wij wat meer mogen naleven. Minder bezig zijn met dingen die we vinden dat moeten (en er soms helemaal niet toe doen), meer in het hier en nu leven, mooie plannen maken en die ook echt uitvoeren en genieten van alles wat we doen. Leven vanuit de gedachten dat jij net zo belangrijk bent als ieder ander. Dat wat hij mijn zus geleerd heeft.

 

Ik weet heus wel dat dit niet makkelijk is. Ik struggel er zelf ook regelmatig mee. En ik weet dondersgoed dat door de waan van de dag de voornemens om het vanaf nu anders te doen, zo weer naar de achtergrond schuiven. Door dit verhaal op papier te zetten krijgt hij voor mij meer betekenis. Ik maak meer commitment met het voornemen wat het slagen ervan aanzienlijk vergroot. Dat kan jou ook helpen. Opschrijven wat jij vanaf nu wel gaat doe waardoor jouw leven fijner en beter wordt.

 

Ik schrijf op dat ik liever voor mijn vriend ga zijn. Hij is anders dan ik en doet daarom de dingen anders. Iets wat ik soms irritant vind maar waarom? Omdat het voor mij minder logisch is of omdat ik zijn manier niet ken? Hou toch op, Daphne! Hij is net zo belangrijk als jij! Hij mag ook zo leven zoals hij wil omdat hij net zo belangrijk is als jij.

Ik schrijf ook op dat ik afspraken blijf maken met de mensen waar ik van hou ondanks dat ik het druk heb. Tijd doorbrengen met de mensen die er toe doen ipv veel tijd achter de computer zitten omdat ik mij verantwoordelijk voel voor zaken die belangrijk zijn maar uiteindelijk minder belangrijk dan de mensen die er echt toe doen.

En ik schrijf op dat ik blijf lachen, spelen en gek doen. Genieten van wat het leven brengt en het allemaal niet zo serieus moet nemen. Op de juiste momenten pieken en daarna goed ontspannen.

 

Jeroen, jouw manier van leven heeft mijn zus, mij en mijn familie veel geleerd. We hebben gelachen om dingen die we niet kenden, meer spelletjes gespeeld dan ooit en gezien wat jouw liefde met de mensen om je heen kan doen.
Dank je wel dat je er was. Dank je wel voor alles wat je voor mijn zus betekend en gedaan hebt. Dank je wel voor je bulderende lach, de cocktails, de overwinningen (en verliezen), de oud en nieuw feestjes, de hartelijke knuffels en je eeuwige goede humeur.

Liefs Daphne

 

Wil je even kletsen? ♥