Als ik door de supermarkt loop dan raak in soms overprikkelt door alles wat er in de schappen staat. Er is niet 1 soort zout maar het zijn er 10. Hoe weet ik nu welke het beste is?

Als ik Google op “stress verminderen” dan komt dit onder mijn zoekopdracht te voorschijn: “Ongeveer 3.020.000 resultaten (0,37 seconden)”
Hoe weet ik welke site mij kan helpen?

De hoeveelheid mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen is één zijde van keuzestress. De andere zijde is de consequentie die een keuze met zich meebrengt.

Consequenties

Ik val maar meteen met de deur in huis. Iedere keuze levert een verlies op!
Jep… als jij kiest voor een boterham met kaas kun je niet tegelijkertijd een boterham met hagelslag eten. Als jij kiest om op vakantie te gaan naar Frankrijk dan vlieg je niet naar Thailand.

Het klopt dus dat je na een keuze de consequentie van je keuze moet dragen. We hebben in de loop van de jaren een negatieve associatie gekregen bij keuzes maken omdat we bang zijn dat we iets missen. Want stel dat het andere toch beter was? Dit maakt waarom kiezen zo ontzettend moeilijk is. 

De enorme hoeveelheid aan keuze-opties versterkt dit gevoel. Het is nog lastiger om vooraf te overzien wat de consequentie van een eventuele keuze betekend. En de kans dat een andere keuze beter is ligt nog meer op de loer, denken we. Ons brein raakt in de war van teveel opties en wordt besluiteloos. 

Het maken van keuze is gelinkt aan je stukje identiteit. Het zegt iets over wie jij bent en je wilt wel de buitenwereld een goed beeld van jezelf geven. Denk maar aan kleding. Je kiest alleen kleding die past bij jouw persoonlijkheid. Kiezen wordt daardoor meer beladen.

Waarom toch kiezen?

Ons brein kan maar één ding tegelijk. Dat geldt ook voor genieten en ontspannen van iets. Om dit gevoel te krijgen zal je dus een keuze moeten maken. Zo lang je in de fase van afweging blijft zitten is je brein onrustig en gestrest. Als de keuze is gemaakt dan kan je brein ontspannen en blij van de keuze worden. 
Hoe weet ik dan of ik de juiste keuze ga maken? Tja, dat kun je pas ontdekken als je daadwerkelijk een keuze maakt. Blijkt dat het niet de juist is, dan heb je vervolgens de kans om een nieuwe keuze te maken. Vrijwel geen enkele keuze maak je voor het leven.

Realiseer je dat een keuze een momentopname is. De keuze die je nu maakt is altijd de beste keuze van dit moment. Anders had je hem niet gemaakt. Als je had geweten dat iets anders beter zou zijn dan had je daar voor gekozen. Vertrouw op je eigen kennis en beoordelingsvermogen. 

Hoe maak je de juiste keuze?

Neem even afstand en zet de volgende stappen:

  • Beperk je tot minimaal 3 en maximaal 6 opties zodat je brein focus kan houden.
  • Noteer wat in deze situatie belangrijk voor je is. 
  • Noteer wat de gevolgen van je keuze zal zijn en onderzoek of dat goed voelt.
  • Noteer wat er gebeurd als je deze keuze niet maakt. Voelt dat goed?
  • Luister naar je onderbuik gevoel. Die spreekt vaak de waarheid. Druk dat gevoel niet weg met allerlei feitelijke argumenten. 
  • Angst is geen goede raadgever. Angst laat je kiezen voor het bekende en dat hoeft niet perse de beste optie te zijn.
  • Kies! Maak een keuze. Blijft niet twijfelen. De wereld vergaat niet als je een verkeerde keuze maakt!
  • Bedenk dat bijna geen enkele keuze “voor altijd” is. Je kunt daarna een nieuwe keuze maken. Relativeer dus het maken een keuze.

Vind je het moeilijk om keuzes te maken dan kun je met kleine alledaagse zaken beginnen. Onderzoek je gevoel bij de keuzes en bouw zo vertrouwen op dat je wel weet wat de juiste keuze is.

Tot slot.

Maak het maken van een keuze niet groter dan nodig is. Ga er luchtig mee om. Stop met het herhaaldelijk stellen van “wat als” vragen. Je krijgt daar geen antwoord op en het zorgt alleen maar voor onrust. Het leven loopt zoals het loopt. Zaken zijn vaak niet te voorspellen en op heel veel dingen hebben je geen controle. Ook al voelt het soms misschien niet zo, je levensgeluk zal niet volledig afhangen van dit ene keuze moment.

Waag de sprong en ervaar dat het allemaal goed komt. Heb vertrouwen in je eigen beoordelingsvermogen en geniet van het opgeluchte gevoel als je de keuze hebt gemaakt.

Daphne | Buro BOEG