Gisteren was ik jarig. Een dag waarop ik vaak stress heb. Ik wil namelijk het perfecte feestje geven en zorgen dat de gasten niets tekort komen.
Vaak beginnen de voorbereidingen al ruim een week voordat ik jarig ben. Lijstjes maken, nadenken over de hapjes, hoe richt ik het huis in, wat moet ik voorbereiden, allerlei gedachten die ook nog eens handelingen met zich mee brengen.
Ieder jaar neem ik mij weer voor om het anders te doen maar ieder jaar trap ik weer in dezelfde valkuil.
Ik voel me al dagen gestresst. Denk over details na en voel me onrustig en opgefokt. Arme vriendlief want hij krijg steeds de volle laag. Al voordat ik jarig ben reageer ik kriebelig als hij bijvoorbeeld zijn schoenen laat slingeren. “Dat doe je op mijn verjaardag niet, hè! Ik kan jouw rotzooi er niet bij hebben.” 
Mijn hoofd maakt overuren en ik leef gespannen naar de dag van het feestje toe. 
Tijdens het feestje ben ik druk met de hapjes en drankjes en ren ik met een bezweet hoofd rond. Ik spreek amper met het bezoek en vriendlief krijgt weer steeds de volle laag omdat hij niet ziet dat de chips op een tafeltje op is en hij er niet aan denkt om met de hapjes rond te gaan. Het is weleens zo erg geweest dat vrienden tijdens het feestje tegen mij zeiden “Daf, doe eens rustig! Vraag hulp en ga gewoon zitten. Voor ons is het zo ook niet leuk.”  Maar dat kan ik pas als meer dan de helft van het bezoek weg is. Dan kan ik gaan genieten want het grootste werk is gedaan. 
 
Dit jaar wilde ik dat niet meer. Dit jaar wilde ik gewoon genieten van het feestje en van het bezoek. Om mijzelf te beschermen heb ik een kort feestje gepland en heb maar weinig mensen uitgenodigd. Al de andere mensen die normaal komen zie ik op andere momenten en dan trakteer ik ze op een taartje of drankje. Zo kan ik zelf ook ontspannen, met de gasten kletsen en genieten van het moment.
 
Maar zelfs dit kleine feestje kreeg me zo ver dat ik bijna in mijn oude patronen ging stappen. Ik neigde weer naar een voorbereidingsschema van minimaal 1 week en ik betrapte me al weer op de gedachten dat vriendlief wel weer voor rommel op het feestje zou zorgen.
Wat is het toch moeilijk om ander gedrag te vertonen als de druk toeneemt!
 
Ik ben dit jaar streng voor mezelf geweest door steeds bij gedachten die oppopte de vraag te stellen “moet ik hier nu iets mee?” en “wat kan ik doen om dit los te laten of op te lossen?”
Het hielp!
Ik merkte dat ik een patroon heb om mij druk te maken over dingen die er (nog) niet zijn. Zo denk ik bijvoorbeeld al na over wat ik moet doen als er geen taart in het schap ligt als ik hem wil gaan kopen. De kans dat dit gebeurd is heel klein en het antwoord is simpel, “ga naar een andere winkel”.  Maar waarom zou ik hier over nadenken? Het is niet te voorspellen dus waarom moet dit dan voor het feestje in mijn hoofd aanwezig zijn? 
Door kritisch mijn gedachten te onderzoeken en te torpederen was ik de week voor mijn feestje rustig. Ik was zelfs regelmatig niet met mijn feestje bezig! Weer een ontdekking want als ik er dus geen aandacht aan geef dan wordt het niet zo groot. Dan is het er vaak niet. Gouden tip voor mijzelf! Geef ongewenst gedachten geen aandacht!
 
De dag voor mijn verjaardag appte mijn schoonmaakster dat ze voedselvergiftiging had en niet kon komen! “Neeeeee”, dacht ik, “waar moet ik de tijd vandaan halen om schoon te maken?” 
Ik ben gaan zitten met een kopje koffie en heb mezelf weer kritische vragen gesteld. “Hoe vies is het hier feitelijk?”, “Waarom is een schoon huis zo belangrijk?”, “Hoe zou het zijn als ik eens niet alles poets?”, “Wat gebeurd er dan?” en “Wat is er op dit moment echt belangrijk? Poetsen of iets anders?”
De vragen lieten mij inzien dat ik vooral voor de mening van anderen wilde gaan schoonmaken. Ik wil niet dat ze denken dat ik een slons ben (al weet iedereen dat ik geen poetser ben) of dat ze vinden dat ik niet goed voorbereid ben.
“Aha, dus de mening van anderen vind ik belangrijker dan wat ik zelf wil doen!”, openbaring nummer 3!
Ik heb besloten om niks te doen. Het bijzondere was dat vriendlief op mijn verjaardag toch de stofzuiger pakte en het toilet extra schoonmaakte. Ik gaf nog aan dat het van mij niet hoefde maar hij wilde het zelf doen. Super lief!
 
En toen was het 22 juni!
Mijn verjaardag.
Ik werd wakker en we dronken koffie in bed. Ik ging douchen en boodschappen doen. Er was voldoende taart in de winkel en ik was binnen 30 minuten terug. Ik kon nog rustig de parasol opzetten en de hapjes voorbereiden. Het bezoek kreeg koffie met taart, ik kon erbij zitten en mee koffie drinken.
Ik vroeg hulp toen het even druk werd en ben bewust regelmatig even gaan zitten om te kletsen. 
Ik voelde me ontspannen en kon genieten.
Na 3,5 uur was iedereen weg en kon ik ontspannen richting de radio om mijn programma te maken. Vriendlief ging mee en zei in de auto dat ik echt zoveel meer relaxt was geweest. Uit zichzelf! Een groter compliment kon hij me niet geven!
Mijn verjaardag is dus meer dan geslaagd!