Het is best eng om emoties toe te laten. Want wat komt er naar boven? Raak je de controle kwijt? Ga je dingen doen waar je spijt van krijgt? Of kun je ze die stomme emoties niet meer stoppen?
Hoe zit dat bij jou? Durf jij jouw emoties echt te voelen?

Van jongs af aan worden we al getraind in het wegstoppen en onder controle houden van onze emoties. Onze ouders hebben vanuit als hun goedheid daar een groot aandeel in gehad.
Als je huilde dan werd je liefdevol getroost en hoorde je “het is goed, lieverd, stop maar met huilen want dat is niet nodig.”
Werd je boos dan werd er ferm gezegd “Rustig, boos worden doen we hier niet.”
Als je bang was werd de angst weggenomen of hoorde je “Je hoeft niet bang te zijn, er is niks ergs.”

 

Toen je ouders wat minder belangrijk werden leerde je van je klasgenoten en vrienden hoe je je behoorde te gedragen. Als je om iets moest huilen vonden ze dat raar. Werd je boos op iemand dan kon dat je plekje in de groep kosten. En als je bang was dan hield je dat wel voor je omdat je niet uitgelachen wilde worden.

 

Het is dus altijd super handig geweest om je emoties goed te kunnen beheersen. Om ze in te slikken of net te doen alsof ze er niet waren. Het lastige is alleen dat als je emoties er niet uit gooit ze in je lijf opgeslagen worden. Ze lijken weg te gaan maar eigenlijk stop je ze gewoon in een laatje en duwt die dicht. Zo lang je lekker in je vel zit is er niks aan de hand. Dan blijven al die oude opgeslagen emoties prima zitten waar je ze gestopt hebt.

 

Gaat het met jou wat minder lekker dan schuiven die zorgvuldig dichtgeduwde lades beetje bij beetje open. Je merkt dat je steeds minder goed je emoties kunt in slikken en ze negeren is al bijna helemaal onmogelijk. Je schiet steeds makkelijker van emotie naar emotie. Vooral boosheid, frustratie, angst en verdriet komen te pas en te onpas in alle heftigheid naar boven.

De kleinste dingen zijn triggers voor grote uitbarstingen. Het lukt niet meer om ze snel weg te laten glijden. Je raakt de controle over jezelf langzaam kwijt.

Als je je zo voelt dan is het helemaal spannend om stil te gaan staan bij je emoties. Want wat komt er naar boven? Raak je de controle kwijt? Ga je dingen doen waar je spijt van krijgt? Of kun je ze niet meer stoppen?

 

Tijdens mijn sessies staan we op een gecontroleerde manier bij emoties stil. Ze mogen er zijn en we laten ze ook weer wegglijden. En als ze weg zijn dan komen ze vaak niet meer op diezelfde heftigheid in een situatie terug.

Afgelopen week hoorde ik van mijn cliënten aan het eind van onze afspraak deze reacties:

Mijn hoofd is nu zoveel rustiger, ik kan weer normaal nadenken.” H. B

“Het lucht altijd zo op als ik bij jou geweest ben. Ik voel me meteen beter.” B v. E.

“Ik heb er veel gedoe uitgehuild. Ben zo blij dat ik mezelf niet verloor, ik voel me niet eens net zo brak als na een huilbui thuis.” M. v.d. L.

 

Dat gevoel herken ik zelf ook. Door de EFT* methode voel ik op een gecontroleerde manier mijn emotie bij een situatie waarna hij verdwijnt. Ik ben dan dat opgefokte gevoel kwijt. Of mijn onrust. Of ik voel me minder verdrietig. Echt zo ontzettend fijn! En vaak al binnen een paar minuten.

 

Ik heb geleerd om emoties toe te laten. En dat het voelen van emoties helemaal niet zo spannend is als ik altijd gedacht heb. Ik kan ze nu toelaten zonder dat ik bang hoef te zijn om de controle kwijt te raken of mezelf te verliezen.

Graag help ik jou om ook jouw emoties op een prettige manier te voelen en los te laten zodat je niet meer bang hoeft te zijn dat ze heftig en te ongepast naar boven komen.

Zullen we er een half uurtje online over kletsen?

Groetjes Daphne 

* EFT = = Emotional Freedom Techniques, ook wel tapping therapy  Je klopt zachtjes op een aantal plekken op je bovenlichaam waardoor je stresscentrum tot rust komt en je emotionele blokkades opheft. Je krijgt meer controle over je gedachten, gevoelens en gedrag.