SINTERKLAAS-STRESS

Sinterklaas is een leuk feest maar de weken tot aan 5 december kunnen veel stress opleveren. Zowel bij kinderen als bij ouders. Kijk hier voor praktische sinterklaasstress tips en handige linken.


9 tips tegen Sinterklaas-stress

Sinterklaas staat voor de deur! Een geweldig kinderfeest maar het gaat regelmatig gepaard met stress en onhandelbaar gedrag bij de kinderen. Met stress bij de ouders tot gevolg.

Hier vind je 9 tips die je kan gebruiken om het stress bij je kinderen te verminderen..
Ik realiseer me goed dat ieder kind uniek is en een eigen handleiding heeft.
De tips zijn algemeen geformuleerd, voel je vrij om er je eigen interpretatie aan te geven.

Je hebt waarschijnlijk de afgelopen weken een paar keer per week een speelgoedcatalogus of folder in de bus gehad. Sinterklaas is beetje bij beetje jullie leven in geslopen. 
Nu starten ook de sinterklaas-journaals en tv programma's weer.
Overal hoor je Sinterklaasliedjes, zie je snoepgoed en versieringen.
Sinterklaas is de hele dag aanwezig!

 

Tip 1:

Al die speelgoedboeken zorgen voor keuze-stress.

Maker foto: Reflecto (Boomerang creator)

Teveel speelgoed, teveel ideeën, teveel plaatjes, teveel opties. 
Beperk je tot 1 of 2 speelgoedboeken. Geef deze aan je kind en laat hem alleen uit deze boeken kadootjes kiezen (wat en waar jij ze vervolgens koopt staat daar los van)

Tip 2:

Beperk het bedrag waaruit hij kadootjes mag kiezen. Bijvoorbeeld alleen kadootjes tussen de 5 en 25 euro. Laat hem de plaatjes op een groot vel plakken zodat hij weet wat hij gekozen heeft.

 

Tip 3:

Ga 1x met je kind zitten om zijn verlanglijstje te maken, Voorkom dat iedere dag er plaatjes bij en af moeten. Benoem dat Sinterklaas door het lijstje een goede indruk krijgt van wat het kind leuk vindt en dus weet wat hij moet kopen. Ook als het niet op het lijstje staat. 
Ruim vervolgens de Sinterklaas-catalogussen op zodat ze uit beeld zijn.

Er zijn momenteel overal intochten en middagen gepland waar jouw kind de Sint kan ontmoeten. Super leuk, alleen loopt voor iedere ontmoeting de spanning op. Dat kan zelfs ongewenst gedrag tot gevolg hebben, denk aan huilen en opstandig zijn.

Tip 4:

Beperk het aantal bezoekjes tot 2, maximaal 3 keer. Kies ze zorgvuldig uit door naar de activiteiten te gaan waarbij je zeker weet dat je kinderen er van gaan genieten. 

Tip 5:

Heeft jouw kind veel last van spanningen vooraf? Afhankelijk van de leeftijd vertel je kind dan zo laat mogelijk dat jullie naar een Sinterklaas-activiteit gaan. Een jong kind heeft weinig besef van tijd dus een uur van te voren is op tijd genoeg. Een ouder kind is zich meer bewust van de wereld om hem heen en zal zelf vragen wanneer jullie ergens heen gaan. Je kunt dan samen een moment prikken maar wil jij meer regie houden dan kun jij zelf het moment kiezen dat je verteld wanneer jullie gaan. Stel hem wel gerust dat jullie sowieso een keer naar de Sint gaan en hij het op tijd hoort.

Tip 6:

Ook de schoen zetten kan spanningen opleveren. Prik vaste momenten in de week wanneer het kind zijn schoen mag zetten. Maak het schoen-zet-moment niet te spannend. Bouw een vast ritueel in zodat het een voorspelbare activiteit wordt.

Tip 7:

Er zijn allerlei dagelijkse televisieprogramma's over de Sint. Kies ook hier er 1 uit die past bij de leeftijdsfase van je kind of bij jullie avondritueel. Kijk samen naar het programma en spreek het na.

Tip 8:

Praat je kind veel over Sinterklaas? Kader dit in. Kap het regelmatig af zodat er voldoende momenten in de dag zijn dat Sinterklaas op de achtergrond staat. Zorg wel dat er momenten in de dag zijn dat er wel over gesproken wordt. Bij voorkeur op vaste momenten zodat het kind weet wanneer hij het er over mag hebben. Doe dit bij voorkeur niet net voordat je kind naar bed gaat.

En nu de belangrijkste tip (9), die eigenlijk overbodig is om te vermelden, koppel het Sinterklaas-feest niet aan het gedrag van het kind. Ieder kind is voor de Sint lief genoeg om een kadootje te krijgen. Straal dit uit en benoem dit ook. Ga niet mee in de grapjes van anderen waarbij zij het gedrag van je kind aan kadootjes of een eenmalige ticket naar Spanje koppelen.

Sinterklaas-stress ontstaat vooral door overprikkeling en onduidelijkheid omdat het anders is dan normaal. Het kind weet niet goed wat er gaat gebeuren en wat er van hem verwacht wordt. Dat is niet alleen voor kinderen stressvol maar voor ieder mens.
Stress ontstaat als dingen anders gaan dan gedacht en als je het gevoel hebt dat je er geen invloed op hebt. 
Zorg dus dat jij voor het kind voorspelbaarheid creëert en hij gekaderd met Sinterklaas bezig kan zijn.

Veel plezier de komende weken bij het genieten van dit bijzondere mooie kinderfeest. 

En bedenk.... het zijn maar een paar weken per jaar. Diep zuchten en daarna weer doorgaan ;-)

Succes.

Suprise- en gedichtenstress

De gouden regel bij een surprise is "hoe simpeler, hoe beter" een manier om de knutselstress te beperken. 

De kracht van een goede surprise zit hem in de eenvoud en niet in de details. Het gaat om het beeld en dat waar hij symbool voor staat. Vergeet daarbij niet dat een surprise maar kort leven beschoren is. Laat jouw inzet moet daarbij in verhouding staan.

Stel je maakt een surprise voor iemand die van koken houdt. Je kunt een mini-keuken maken incl gastfornuis en werkende lades en deurtjes maken. Heel gaaf! Maar ook meteen veel werk. Hou het eenvoudig. Een pan staat ook symbool voor koken of hergebruik een verpakking van een keukenproduct. Laat de moeilijke details weg en richt je op de symboliek. 

 

Als je een gedicht moet schrijven dan heeft Jaap Bakker, auteur van het Nederlands Rijmwoordenboek, nog een paar handige trucjes. 'De meeste dichters maken gebruik van gepaard rijm, aa bb cc. Het is economischer om met gebroken rijm te dichten, ab cb. Dan heb je per vier regels maar één rijmkoppel nodig.' Bakker adviseert om jonge kinderen geen ellenlange epistels voor te schotelen. 'Een gedicht van vier regels is vaak al genoeg.' Laat je dus niet gek maken over de lengte van een gedicht. 

Vaak helpt het ook eerst kort op te schrijven waar je het gedicht over wilt maken. Schrijf zoveel mogelijk woorden op die te maken hebben met het onderwerp en woorden die symbool staan voor jouw onderwerp.

Als je begonnen bent met schrijven en het lukt niet? Leg het gedicht weg en ga later door. De frustratie staat namelijk jouw creativiteit in de weg.

 

De belangrijkste tip is natuurlijk de dooddoener, start op tijd. Het kan helpen door er tijd voor in je agenda te reserveren, het samen met iemand te doen (dan kun je elkaar helpen) en er de label "leuk" overheen te plakken. Hoe meer je er tegenop ziet hoe een vervelendere klus het wordt. Houd je brein voor de gek en doe net alsof je het leuk vindt. Het wordt dan echt makkelijk er.

Wat kan in aan mijn Sinterklaas-stress doen?

Waarschijnlijk ontstaat jouw stress omdat je van alles moet regelen en plannen voor 5 december. Of omdat je kinderen onuitstaanbaar zijn door de spanningen die ze voelen. Als dat laatste het geval is dan zou ik mijn 9 tips doorlezen. ;-)

Stress komt voor uit het gevoel dat je geen grip op de situatie hebt. Je dreigt de controle te verliezen en zet alle zeilen bij om dit te voorkomen. 

Dit kost ontzettend veel energie en moeite. Dit zou toch ook anders moeten kunnen? En dat kan!

Start met maken van een plan. Ja, een plan! Dat klinkt suf maar is zeer effectief.

Je noteert wat je moet doen en wanneer het klaar moet zijn. Noteer alles! Van voor wie jij een kado moet kopen tot welke hapjes jij moet verzorgen. 

Dit plan zorgt voor overzicht en geeft je rust als je denkt dat je dingen gaat vergeten.

Het fijne van een plan is dat er ook zaken aan toegevoegd mogen worden of weg gestreept worden. 

Als je plan klaar is dan noteer je in jouw agenda of op de kalender wanneer je aan je plan gaat werken. Zet bijvoorbeeld in je agenda dat je donderdagavond naar de stad gaat om kadootjes te kopen. 

In je plan staat voor wie kadootjes moet kopen (en misschien ook al wat) dus dat  lijstje kan je meenemen.

Op deze manier zorg je ervoor dat je grip op de situatie hebt. Stressveroorzaker 1 is weg.

 

Een andere tip is, zorg voor hulp! Vraag aan je partner, een vriend, de buurvrouw en ouder kind om te helpen bij de voorbereidingen. Het is prima om samen te gaan shoppen of de surprise te maken of hapjes te verzorgen. Het is meteen een mooi moment om bij te kletsen. 

Je put jezelf zo niet uit en maakt van een noodzakelijk iets, iets leuks. 2 stressfactoren in 1x de kop ingedrukt.

En als laatste, start op tijd! Dat geeft rust en als er iets tegenzit dan is dat geen probleem, je hebt ruimte om het later op te lossen. Je blijft "in controle" wat stress buiten de deur houdt.

Je kind wilt niet meer naar bed!

Hoe dichter het bij bedtijd komt, hoe onrustiger je kind wordt. Hij wilt niet alleen op zijn kamer zijn en al helemaal niet gaan slapen.  Je voelt zelf de irritatie toenemen en je creatieve ideeën-box raakt leeg.

Het kan zo maar zijn dat jouw kind bang is omdat Zwarte Piet in huis kan komen om een kadootje in zijn schoen te stoppen. Of omdat Sinterklaas over het dak gaat rijden waar hij onder ligt te slapen. Of dat Zwarte Piet ipv de deur zijn slaapkamerraam gebruikt om binnen te komen. 

In het brein van een kind worden er allerlei verhalen bedacht die aansluiten op de informatie die hij heeft gehad. Hij maakt daar zijn eigen waarheid van en die waarheid kan best spannend zijn.

Als jouw kind bang is dat Sinterklaas over het dak loopt, dat Zwarte Piet ongevraagd binnen komt lopen of dat het paard hem in zijn gezicht likt, neem dit dan serieus en bedenk samen een oplossing. Vaak kunnen kinderen zelf heel goed oplossingen bedenken. Vraag er naar en ben creatief in de uitvoer.

Bijvoorbeeld:

Samen een brief schrijven/ tekenen waarin staat dat Sinterklaas en Zwarte Piet alleen door de achterdeur mogen komen. Bedenk samen met het kind een manier hoe de brief bij Sinterklaas komt. Bijvoorbeeld door hem op de voordeur op te hangen of op de post te doen.

Kan je kind lezen, laat hem dan een appje naar Sinterklaas sturen met zijn verzoek. Sla tijdelijk het nummer van iemand op als Sinterklaas en vraag of hij Sinterklaas als profielfoto wilt gebruiken.


Alleen al het serieus bespreken van zijn angsten kan al helpen. Wuif ze niet weg of kom niet met 10 tegenargumenten. Luister naar je kind en vraag wat hij graag zou willen. Sta open voor de wonderlijke gedachten van het kind en zijn oplossingsvermogen. Maak samen het Sinterklaas-feest voor hem behapbaar.

Het grote geheim

Heb je een gevoelig kind dan kan het zo maar zijn dat hij niet kan genieten van het Sinterklaas-feest ondanks dat je van alles hebt geprobeerd. De stress en angst blijft en wordt soms groter.

Overweeg dan om het kind het "grote geheim" te vertellen. Het kan voor een kind een opluchting zijn om te weten hoe het zit. 
Kies de woorden die bij de leeftijd van het kind past. Er zijn ook boekjes die hierbij kunnen helpen. 

Als je kind het geheim kent dan is het goed om hem het geheim mee te laten bewaren. Geef hem het gevoel dat hij groot genoeg is om bij de groep te horen die het Sinterklaas-feest voor de kinderen die het geheim niet weten een succes wordt. Laat hem meehelpen met Sinterklaas voorbereidingen. Laat hem een keer strooien. Of laat hem mee kadootjes inpakken. Op deze manier is het leuk om iets te weten wat de anderen niet weet.

Heb jij een vraag over Sinterklaas-stress?
Stel deze dan hier.