Wat is EFT?

De letters EFT staan voor Emotional Freedom Technique (of tapping) en wordt onder andere ingezet bij stress- en angstklachten. Het is zeer effectief en de meeste mensen voelen meteen na de behandeling al een verbetering.

 

Bij EFT klop je op verschillende plekken (meridianen) op je bovenlijf terwijl je hardop zinnetjes die representatief voor jou klacht zijn zegt.
Het kloppen brengt verwerking en genezing op gang, je koppelt de (nare) emotie los van de situatie en je maakt positieve hormonen aan.
Meteen na de 1e sessie zal jij je daardoor al beter voelen. 

Bron: Zonnevlecht opleidingen, cursus EFT

Hoe werkt EFT?

 

EFT bestaat uit het kloppen op een aantal (meridiaan)punten op je gezicht en romp, terwijl je korte zinnetjes uitspreekt. Je ervaart na de behandeling meteen effect. Ik leer jou om zelf op de juiste manier te kloppen waardoor je het zelf thuis ook kan toepassen.

 

Stel je voor dat je lichaam een rietje is. Er gebeurd iets en het rietje knakt. Er zit dan een vouw in het rietje. Daardoor kan de limonade minder makkelijk door het rietje stromen. Stel dat het rietje nog een paar keer op dat punt knakt. Dan wordt de vouw scherper en op een bepaald moment kan er zelfs helemaal geen limonade meer doorheen. 

De dingen die jij in je leven meemaakt zorgen voor dit soort knakjes. Doordat jouw energie niet goed door kan stromen ontstaan er klachten. Emotioneel of lichamelijk of beide.

Bij EFT gaan we aan de slag met het weghalen van die knakken waardoor de energie gaat stromen. De eerste behandeling zorgt voor acute doorstroom. Door de behandeling te herhalen zal het rietje steeds meer zijn oorspronkelijke vorm terug krijgen. 

Het ontstaan van EFT

De basis van EFT techniek is ontwikkeld door dokter Roger Callahan. Hij ontdekte per toeval dat door het kloppen op het lichaam van zijn de client een lang aanwezig trauma direct verminderde. Dokter Callahan ontwikkelde op basis van deze ervaring Thought Field Therapy (TFT). Een therapie, die bestaat uit verschillende protocollen, volgordes van het kloppen op acupunctuurpunten voor verschillende klachten.

 

Omdat deze vorm omslachtig en tijdrovend was heeft Gary Craig, (ingenieur, coach en NLP-Master) als oud student van dokter Callahan de EFT zoals ik hem toepas ontwikkelt. 

Bij deze therapievorm wordt er op 12 vaste punten op het lichaam geklopt. Tijdens het kloppen worden er hardop zinnetjes opgezegd die kenmerkend zijn voor de klacht die behandeld wordt. De punten waarop geklopt wordt komen overeen met meridianen uit de klassieke acupunctuur.

 

Bij EFT wordt er vanuit gegaan dat blokkades in het lichaam zijn ontstaan door negatieve ervaringen. Je lichaam raakt daardoor uit balans en dat zorgt voor negatieve emoties en klachten. Door de kloppen op de eerder genoemde 12 merdiaanpunten wordt de blokkade die voor verstoring zorgt opgeheven.

Wat levert het je op?

 

Met EFT kun jij jouw emotionele bagage loslaten en lichamelijke klachten laten verminderen. Je zit daardoor lekkerder in je vel, en zelfs wanneer je een dipje hebt... dan heb je EFT als tool om daar zelf snel iets mee te doen. 

 

Ik begeleid jou tijdens de eerste behandeling bij deze stappen. Omdat de methode zo eenvoudig is leer jij meteen hoe je EFT zelf thuis kan toepassen. Ik zorg dat jij de zinnen en de medianen op papier krijgt zodat je weet wat je moet doen.
Je leven zal een stuk aangenamer worden. Je kent namelijk nu zelf de methode om aan de slag te gaan met jouw klachten, beperkingen en emoties. Een tool for life!

Ervaringen met EFT.

 

Mijn persoonlijke ervaring (Daphne)

Ik had last van claustrofobie. Ik herinner me nog goed 1 situatie waarbij ik angst en paniek voelde. Dit was tijdens een bezoek aan het Muziem. Ik kreeg daar een rondleiding in een stikdonkere ruimte om te ervaren hoe het is om blind te zijn in dagelijkse situaties. Ik was zo bang. Ik kon wel huilen van angst waarop ik mij bijna aan de gids heb vastgeklampt.

 

Na 1 EFT behandeling was mijn claustrofobie al meer dan de helft verminderd! Ik kon het gevoel van paniek en angst tijdens die rondleiding niet meer voorstellen. Zo bizar en bijzonder.

Omdat de therapeut mij de behandeling geleerd heeft kan ik hem zelf thuis toepassen. Door hem elke dag 3 keer te herhalen is dat laatste beetje angst verdwenen.
Ik kan me voorstellen dat ik nu weer een grot in durf of de rondleiding in het Muziem nog een keer doe. Dat kon ik voor de behandeling niet.

 

Andere ervaringen:

Ondertussen heb ik nog meer wonderbaarlijke effecten bij cliënten gezien.

 • Iemand is met minder angst naar zijn tandarts afspraak gegaan.
 • Iemand had na één sessie meteen minder stress- en onrustklachten.
 • Iemand voelde zich meteen meer positief over zichzelf 
 • Iemand merkt dat stress in haar dagelijks leven verminderde
 • Iemand durft naar bloed te kijken ondanks zijn fobie voor bloed.

En lees hier het verhaal van cliënte Wies die ook al jaren enorme claustrofobie had. Na 1 sessie waren haar klachten al met de helft verminderd.

EFT bij Buro BOEG.

 

Ik bied twee vormen van EFT behandelingen:

 • EFT behandeling in mijn praktijk
  Je komt naar mijn praktijkruimte in Ewijk. We bespreken samen jouw klachten door en we voeren de behandeling uit. Dit duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur.
  Na ongeveer 3 weken kijken we terug op de ontwikkelingen na de behandeling en passen we eventueel de behandeling aan.
  Hiervoor kun je naar de praktijk komen of we doen het online via Zoom. Deze sessie duurt ongeveer een half uur.

 • Online EFT behandeling
  We plannen een online behandeling via Zoom in. We bespreken jouw klachten door en voeren de behandeling uit. 
  Dit duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur.
  Na ongeveer 3 weken kijken we terug op de ontwikkelingen na de behandeling en passen we eventueel de behandeling aan. Deze sessie ongeveer een half uur.
  Vereiste is dat je een computer, webcam, microfoon en speakers hebt. De meeste laptops

Wat kost het?

 

Een standaard EFT behandeling bestaat uit minimaal 2 sessies.
De eerste sessie duurt één tot anderhalf uur en de tweede sessie ongeveer een uur.Het kan zijn dat we tijdens de tweede sessie ontdekken dat een vervolgbehandeling wenselijk is. Deze duurt ongeveer een uur.

 

Particulier tarief:

75 euro per uur incl BTW.

Zakelijk tarief:

105 euro per uur exl BTW.

Kijk hier voor wat Buro BOEG nog meer voor een werknemer met stressklachten kan betekenen.