Het positieve effect van EFT is wetenschappelijk aangetoond

Gepubliceerd op 13 december 2019 om 17:01

Soms durf ik zelf bijna niet te geloven in de successen die ik met EFT (emotional freedom techniques) bij cliënten met stress- en angstklachten behaald heb. Daarom speur ik regelmatig internet en de literatuur af naar informatie. Zo kwam ik een TEDx (je vindt hem onderaan dit artikel) van dokter Peta Stapleton (Bond Universiteit, Australië) tegen. Ze legt in 16 minuten uit waarom EFT zo krachtig is en welke wetenschappelijke verklaringen er voor zijn. Zij heeft ruim 10 jaar onderzoek gedaan naar EFT en de werking er van.

 

EFT is in te zetten bij allerlei klachten die vallen onder stressklachten, angstklachten en lichamelijke klachten. Voorbeelden van waar ik het in mijn praktijk onder andere bij ingezet heb zijn onzekerheid, perfectionisme, faalangst en claustrofobie. Bij deze methode tik je met je vingers op meridianen op je romp en zegt hardop zinnetjes die met jouw klacht te maken hebben.

EFT werkt meteen op het stresscentrum van de hersenen, de amygdala. Na haar vele onderzoeken toont Stapleton aan dat EFT op DNA niveau veranderingen veroorzaakt en het stresshormonen positief beïnvloed wordt. Ze ziet grote emotionele veranderingen bij patiënten die EFT toepassen en dat in de helft van de tijd dat reguliere therapieën nodig hebben (en dus ook in de helft van de normale therapiekosten).

 

Stapleton geeft in deze TEDx drie wetenschappelijke redenen waarom EFT zo effectief is:

1. Met EFT ben je lichaamsgericht bezig

Stress gaat in het lichaam zitten en kan er niet goed met woorden uitkomen. Met het tappen pleeg je een interventie die direct op het lichaam gericht is en daarmee makkelijk opgepakt wordt.

2. Het werkt ontzettend snel doordat de amygdala direct tot rust komt

Een uur tappen kan je cortisol (stresshormoon) niveau met 24% verlagen. Bij rust is dat maar 14%. Uit onderzoek blijkt ook dat met slechts 6 EFT sessies er bij PTSS hetzelfde bereikt werd als bij 18 sessies met reguliere therapieën. Bij examenstress werd met 2 sessies hetzelfde bereikt als met 5 cognitieve gedragstherapie sessies. 

3. Het leert de hersenen nieuw gedrag

Door te tappen op je klacht wordt er in je hersenen een nieuwe associatie gemaakt waardoor je ander gedrag gaat laten zien. Je hersenen "vergeten" het oude gedrag en gaan er nieuw gedrag voor terug laten zien. Zo zijn mensen blijvend niet meer bang voor spinnen of voelen geen snaai-zin meer als ze chocolade zien.

 

De uitkomst van haar onderzoeken versterkt mijn gevoel bij de impact die EFT heeft. Na een sessie heb ik altijd na een paar weken weer contact met de cliënt om te horen hoe het gaat en of er nog vragen zijn. Ik heb al meerdere keren mensen gesproken die aangaven dat ze niet meer met hun klacht bezig waren. Deze was niet meer aanwezig of belemmerde ze niet meer. Omdat het lastig te geloven is dat EFT zo krachtig is hoorde ik een aantal van die cliënten meer redenen opnoemen die ze geholpen heeft. Voorheen werkte die redenen niet maar nu wel. Rara, hoe kan dat? Voor mij versterkt dit mijn gevoel hoe effectief EFT is zonder dat je last van "bijwerkingen" hebt. Je hoeft niet in EFT te geloven om wel het positieve effect te merken. Je hoeft het alleen maar een paar keer toe te passen.

 

Hoe ziet een EFT sessie er uit?

Tijdens de sessie zijn er een aantal vaste stappen. Allereerst het bespreken van de klacht en de onderliggende gevoelens. Als deze helder is dan start de tapsessie.

  • Je haalt je negatieve gevoel naar boven en zegt hardop zinnen die daarmee te maken hebben.
  • Je start met tappen zodat er een signaal naar de amygdala (stresscentrum) wordt gestuurd dat hij rustig moet worden. De spanning verdwijnt en de energie gaat weer stromen.
  • Door het tappen een aantal keer te herhalen gaan je hersenen een andere beleving bij de situatie/ herinnering/ gevoel krijgen en verdwijnt de klacht.

Tijdens een sessie maak ik samen met de cliënt een script die volledig op zijn situatie afgestemd is. Thuis herhaald de persoon minimaal eenmaal per dag (bij voorkeur 3x) de sessie en zo zal er een blijvend effect optreden. Het tappen kost thuis per sessie ongeveer 1,5 minuut. Korter dan een gemiddeld wc-bezoekje of het tandenpoetsen. Dit houdt de cliënt vol totdat de klacht verdwenen is, meestal tussen 1 en 6 weken. Mocht hij daarna toch ineens het gevoel weer ervaren, dan kan hij weer een keer tappen en het gevoel zal weer verdwijnen.

 

Als je een EFT behandeling gehad hebt dan ken je de techniek en kun je hem gaan toepassen op allerlei situaties en gedachten waarbij jij negatieve gevoelens ervaart. Je hebt je eigen EHBO koffer bij de hand.

Kijk hieronder naar de TEDx van Stapleton om haar uitleg te horen. Je vindt er ook linken naar haar website. Er staat ook een link naar mijn website voor als je meer informatie wilt of om ervaringen van mijn cliënten te lezen.

 

Groetjes

Daphne | Buro BOEG

Linken:

 

Website van Dokter Peta Stapelton

 

Website universiteit Bond

 

Meer informatie over EFT bij Buro BOEG vind je hier:

Stressklachten verminderen


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.