Hoe je jouw stress op vakantie thuis laat

Gepubliceerd op 5 juli 2019 om 07:37

Ik plof in een stoel voor de caravan. Het zweet staat op mijn hoofd en ik baal er van dat ik tijdens het opzetten van de voortent gesnauwd heb naar vriendlief. Hij staat nu onder de douche en blijft langer dan normaal weg. Waarschijnlijk is hij net zo gefrustreerd als ik. De eerste vakantiedag is er 1 die we niet op een kaartje naar huis gaan schrijven.

 

De dagen erna voel ik me onrustig en gestresst. Het lukt me niet om mij te ontspannen. Mijn hoofd denkt over van alles na. Niet zo zeer over mijn werk maar gewoon over van alles. Er popt regelmatig een hoofdpijn op en die koortslip wil niet snel weg trekken.

Het frustreert me dat ik me niet kan ontspannen. Als afleiding gaan we leuke dingen doen. Kastelen bezoeken, lekker uiteten en wandelen door het bos. Het werkt niet. Het lukt me niet om te genieten.

Ik kan me moeilijk concentreren en ben prikkelbaar. Vriendlief doet namelijk alles anders dan ik zou willen en dat irriteert me. Hij kan toch bedenken dat de theedoek aan de waslijn hoort en niet over de leuning van de stoel. En hij ziet toch dat het onhandig is als hij zijn spullen in onze mini-caravan laat rondslingeren.

Ik laat dit niet aan vriendlief of het thuisfront merken. Ik ben op vakantie, ik moet het leuk en gezellig hebben. Ik ga niet de spelbreker zijn om te zeggen dat ik het lang niet zo fijn is als bedacht.

Ik herken dit gevoel en gedrag al jaren bij mezelf. Ik noem het afkicken van mijn werk. Mijn lijf en hoofd trekt de overgang van knallen naar relaxen niet. Het is alsof ik uit een raket kom en mijn benen door de afwezigheid van de zwaartekracht me niet meer kunnen dragen. Ik kan me niet ontspannen.

Echt gek is het niet maar irritant is het wel. Mijn lichaam heeft door de drukte en stress een topsport geleverd. Hij moet hier van bijkomen. Daarnaast gooi ik hem van de ene op de andere dag in een ander ritme en andere omgeving. Mijn brein denkt alleen maar “Gevaar! Gevaar!”.

Mijn lichaam en brein zijn dus hard aan het werk om mijn nieuwe ritme eigen te maken. En tussendoor probeert hij ook nog bij te komen van de hectiek op mijn werk. Geen wonder dat mijn vakantie niet leuk en prettig start.

Het enige wat ik kan doen is mijn lichaam de tijd geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Veel slapen en luieren, voldoende water drinken en mijn gevoel te volgen. Ik mag mijn lichaam het gunnen om uit te rusten, om ook op vakantie te gaan.

Ik las in psychologie magazine een artikel van Heleen Peverelli. Ze noemde een gave quote die ik met je wil delen.” ‘when in Rome, do as the Romans do’. De gewoontes van de plaatselijke bevolking zijn vaak aangepast aan de omgeving. Dus als het hele dorp tussen twaalf en drie een tukje doet in de schaduw, overweeg dan dit voorbeeld te volgen.”

Aha, ik hoef dus niet van hot naar her te rennen en het maar leuk te hebben. Ik mag net als de campingeigenaar gewoon ’s middags de boel op slot doen en mijn eigen tijd indelen.

Het allerbelangrijkste is dus dat ik ga doen waar ik zin in heb. Daarvoor moet ik mijn wensen met vriendlief bespreken. Dat vind ik lastig want ik wil hem niet teleurstellen. Toch doe ik het. Ik ontdek dat hij nog meer behoefte aan rust heeft dan ik. We spreken meteen af dat we de volgende dag op de camping blijven. En als ik de behoefte krijg om toch iets te gaan doen, ik dit gewoon kan gaan doen.

Hij merkt ook dat hij moet wennen aan de nieuwe situatie. Hij slaapt minder goed door ons smalle caravanbed en is met zijn hoofd nog bij zijn opdrachtgever.

Het delen van onze wensen en gedachten maakt dat we duidelijkheid hebben. Het voorkomt ruzies omdat we andere verwachtingen van een dag hebben. Ons brein kan het gevaar-gevoel loslaten want ik ga doen wat fijn voor mijn brein is. Ik merk meteen dat ik minder gestresst om me heen kijk en niet steeds zucht als

vriendlief anders kookt, afwast of zijn spullen opruimt dan ik. Het echte vakantie vieren is gestart.

 

Zorg er voor dat jij ook al vanaf dag één in een vakantiemodus komt zodat je optimaal van je vakantie kan genieten. Volg je gevoel en maak deze bespreekbaar. Let op de gewoontes van de lokale bevolking en kom bij! Rust uit van alles wat je hebt moeten doen.

Fijne vakantie!

 

En mocht jij meer tips voor een stressvrij leven willen? Vraag dan mijn gratis eboek aan met 8 stappen die jouw gaan helpen om relaxt te leven.


LESS vakantie-STRESS challenge

Ben je er ook klaar mee om je op je vakantie nog gestresst te voelen?

 

Doe dan mee aan de LESS vakantie-STRESS challenge.

Ik deel tijdens deze gratis challenge 4 dagen lang tips hoe jij meer relaxt op vakantie kunt gaan. Hoe je optimaal ontspannen van je vakantie kunt genieten.En hoe je na je vakantie met een zen gevoel weer aan het werk gaat zodat je het vakantiegevoel langer vast kunt houden.

 

De LESS vakantie_STRESS challenge is van zondag 14 juli tot en met woensdag 17 juli 2019.

 

Schrijf je hier in en gun jezelf dit jaar een relaxt vakantie voor jezelf en voor jouw reisgezelschap


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.