Door stress ontslag nemen? Echt niet!

Gepubliceerd op 23 oktober 2018 om 09:13

Onderstaand artikel van RTLz is zo ongeveer het eerste dat ik vandaag lees. Het beschrijft precies de reden waarom ik de opleiding tot stresscoach ben gaan doen. Ik wilde niet meer de hele tijd druk en stress voelen. Ik wilde met plezier werken en daarna met plezier vrije tijd hebben.

 

De opleiding tot stresscoach heeft mij daarbij geholpen. Ik ervaar minder stress. Ik heb weer vrije tijd en voel me daar niet meer schuldig over. Ik ben een fijnere partner geworden en geniet meer van de dingen die ik doen. Ik werk nog steeds als docent en ben daarnaast ook mijn praktijk gestart. Zonder stress en met energie en plezier. 

Iets wat ik nooit had bedacht. Stress hoorde er immers bij.

Ik weet nu beter. Stress kan functioneel zijn om een deadline te halen of om creatieve ideeën te krijgen, of om wat extra werk te verzetten. of om een drukke periode door te komen. In je lijf gebeurd er dan van alles om jou op dat moment alert te laten zijn. De energie gaat naar je stressmechanisme en minder naar niet noodzakelijke zaken. Als de stress voorbij is dan komt je lijf tot rust en voedt de onderdelen die wat tekort zijn gekomen bij. Je lijf wordt weer opgeladen voor een volgend stressmoment. Het gaat hier om kortdurende stress. Prachtig hoe ons lijf dit reguleert.

In het artikel van RTLz gaat het om langdurige stress. Maanden aan 1 stuk harder moeten werken dan gewenst is. Regelmatig een extra dag komen werken. Deadlines die alleen met een nacht doorhalen te behalen zijn. Steeds met invalkrachten werken omdat er zieken zijn en jij daardoor meer verantwoordelijkheid krijgt, je mobiele telefoon die ook in de avond werkmailtjes en appjes binnenkrijgt en ga zo maar door. Je lichaam raakt dan uit balans en reageert alsof er steeds acuut gevaar is. Ook 's nachts en ook als je op de bank zit. Je lijf krijgt tekorten en put uit. Het begint met wat hoofdpijn, een slechte nacht of rommelende darmen en met wat pech eindig je met overspannenheid of zelfs een burn out.

 

In het artikel van RTLz lees ik het advies aan werkgevers om meer rust te stimuleren, om met de werknemer zijn loopbaan te bespreken en een open bedrijfscultuur te voeren. Super! Goed dat zij ook verzocht worden om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Daarnaast zal de werknemer zelf ook iets anders moeten gaan doen. Mij heeft het enorm geholpen om inzicht te krijgen in mijn stressverhogende gedachten en mijn patronen. Ik voel dat ik meer grip heb gekregen. Ik ben overtuigingen los gaan laten en daardoor kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd en meer grip op mijn tijd en stress. Het werk is niet veranderd! Ik ben veranderd.

 

Bij het inzicht krijgen in jouw stressverhogende gedachten en patronen kan ik vanuit Buro BOEG helpen. Bijvoorbeeld met coachgesprekken waarin we samen op zoek gaan naar die gedachten en patronen.

Wil je vooral zelf aan de slag? Schrijf je dan in voor mijn online programma "stress weg".

Op de pagina "gratis" voor praktische tips die je dagelijks kan toepassen. Ze kosten vaak niet meer dan 1 tot 2 minuten.

Ik ben blij dat RTLz aandacht aan dit onderwerp geeft en ook werkgevers in laat zien dat ze goed personeel kwijt raken als de werkdruk te hoog is. Als zowel werkgever als werknemer bewust worden van de invloed die ze op stress kunnen uitoefenen dan moet dit een positief effect hebben.

 

Het hele artikel van RTLz vind je hier:

https://www.rtlnieuws.nl/…/arbeidsmarkt-menzis-stress-burno… .


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.