“Wat een K-dag” zeg ik tegen mezelf. Ik heb de ochtend voor de tv doorgebracht, vastgezogen in een loop van tiny-house-hunting afleveringen. Na 4 afleveringen zet ik de tv uit. Ik zit mijn tijd te verdoen en dat voelt enorm onbevredigend.

Ik scroll vervolgens door mijn tijdlijn op social media en zie allemaal leuke vakantie kiekjes langskomen. In mijn hoofd popt de gedachten op “iedereen doet leuk dingen, behalve ik. Ik zit hier een beetje mijn tijd te verdoen!”
Dat ik gisteren een fijne dag heb gehad verdwijnt naar de achtergrond en dat er nog een hele middag en avond voor me liggen komt niet in mij op.

Ik loop tegen 2 overtuigingen van mezelf aan:

  1. Als je vrij bent dan moet je iets nuttigs doen.
  2. Ik hoor er niet bij want iedereen doet leuke dingen zonder mij

Die laatste is een zeurderige stem die ik vaak tot rust kan manen door er tegenargumenten in te gooien en door om te denken. “Doordat iedereen andere dingen doet kan ik rustig door de drogisterij lopen.” Of “Het regent en jij hoeft nu niet verplicht glimlachend op een terras een camera in te kijken.”
Wat ik ook kan doen is zelf actie ondernemen om iets leuks te gaan doen en niet te zitten afwachten totdat er wat op mijn pad komt.

De eerste overtuiging laat zich niet zo maar wegsturen, dat is een hardnekkige. Er was een tijd dat ik een hele zondag op de bank kon zitten en videobanden (ja ja, zo oud ben ik) met afleveringen van opgenomen series kon bing watchen.

Nu lukt dat niet meer. Nu heb ik altijd het gevoel dat ik iets nuttigs moet doen want anders is het een verloren dag. Als ik iets buitenshuis doe dan is er niks aan de hand. Maar als ik thuis naar mijn gevoel nutteloos zit te wezen dan is het mis. Dan vind ik ineens dat ik van alles moet. Daar heb ik eigenlijk geen zin in dus mijn humeur wordt er niet beter van.

Wat mij helpt is om bewust een keuze maak in waar ik mijn tijd aan besteed. Als ik dat niet doe dan tikken de uren weg, gebeurd er niks en blijf ik balen. Door een keuze te maken in of ik wel iets ga doen (en wat) of dat ik er voor kies om “niks” te doen kan ik mezelf ontspannen. Het creëert rust in mijn hoofd en ik doe iets waar ik achter sta.

Om 12.30 uur pak ik mezelf dus bij elkaar. Ik ga naar boven en pas wat dingen op mijn website aan. Daarna gaan we wat boodschappen doen (en dus naar die rustige drogist) en aan het eind van middag was het droog genoeg om een stukje te wandelen en toch op een terrasje een wijntje te drinken. Een zondag waar ik met plezier aan terugkijk. En dat komt omdat ik regie over mijn gedachten en keuzes heb genomen.

Wat doe jij op dit soort dagen?

Groetjes Daphne