Het begon ermee dat ik mij in bed realiseerde dat ik een klein stukje van mijn training nog niet goed voorbereidt had. Mijn hoofd ging aan en er kwam een shitload aan gedachten voorbij. Niet handig als het 23.27 uur is en ik de volgende dag veel te doen heb.

Mijn gedachten blijven aan. Om 0.17 ben ik maar even naar het toilet gegaan en om 0.34 heb ik door de tijdlijn van Facebook gescrold. Daarna ben ik toch ergens in slaap gevallen.
 
Ruim voor de wekker schiet ik wakker. Mijn lijf is “aan” en ik voel me onrustig. Mijn gedachten zijn minder helder als aan het begin van de nacht maar ik voel aan alles dat ik er uit moet en iets moet gaan doen.
Er gaan paniekgedachten door mijn hoofd en mijn hart gaat tekeer. Ik stap mijn bed uit en begin aan de dag.
 
Ik ben op dit moment mij er bewust van dat dit het moment is om iets te doen om dit rot gevoel te doorbreken. Als ik dat niet doe dan word dit een lange zware dag vol stress, chaos, onrust en negatieve gevoelens over mezelf. Dan loop ik gevoelsmatig de hele dag achter de feiten aan en heb ik het idee dat ik iets belangrijks vergeet zonder dat ik helder krijg wat het is. Ik voel me nu al moe, kun je voorstellen hoe dat over 3 uur is!
 
Ik loop naar mijn werkkamer en pak een briefje. Daar zet ik onder elkaar wat ik nu weet dat ik vandaag moet doen. Het zijn maar 3 dingen die naar bovenkomen. Terwijl ik net in bed nog het idee had dat het er wel 30 waren. Langzaam schieten er nog 2 dingen binnen, dingen die iets verder in mijn hoofd verstopt zaten.
Ik kijk naar mijn lijstje:

1.      Trainingswerkvorm voorbereiden
2.      Deskundige voor een toekomstig programma benaderen
3.      Mijn administratie voor de kwartaal aangifte afmaken
4.      Caravanstalling mailen
5.      Uitzoeken wat het kost om een kleine grofvuilcontainer te huren


Puntje 1 moet echt vandaag gedaan worden. Puntje 2 tot en met 5 kunnen ook later in de week als ik iets meer ruimte in mijn agenda heb. Toch is het onrustige gevoel nog niet weg.
 
Ik zet de douche aan en voel het warme water over mijn rug gaan. Het glijdt over mijn schouders en buik. Ik voel mijn voeten warm worden. Ik volg het water vanaf het moment dat het op mijn huid terecht komt totdat het van mijn voeten afglijdt. Ik doe mijn ogen dicht en begin positieve dingen tegen mezelf te zeggen. Als tegenoffensief voor de negatieve onrustige gedachten die er zijn.
“Het wordt een mooie dag.”
“Ik kan deze training geven want ik heb de kennis in mij.”
“Ik voel me rustig en ontspannen.”
“Ik heb vertrouwen in mijzelf.”
“Alles komt goed”
 
Dit helpt me om mijn mindset te verleggen. Maar toch gaat mijn hart nog tekeer en voel ik een onrustig in mijn lijf.
Ik begin te tappen* op mijn hand en zeg zachtjes hardop “ondanks ik me onrustig voel, mijn hart snel klopt en er allerlei gedachten door mijn hoofd gaan, ben ik helemaal oké zoals ik ben.” Ik tap 3 rondjes en zeg hardop wat ik in mijn lijf voel. Ik haal diep adem en merk een verandering. Mijn lijf is rustiger en mijn gedachtestroom lijkt gestopt te zijn.
 
Tijdens het afdrogen bedenk ik me dat ik deze blog wil schrijven. De 4 acties die ik ondernomen heb, kunnen namelijk ook jou helpen.
​Ik zet ze daarom even op een rijtje:

  1. Schrijf op wat er in je hoofd speelt zodat het eruit kan zonder dat je bang bent om het te vergeten.

  2. Focus je op iets in het hier en nu (in mijn geval het warme water)

  3. Zeg positieve en bemoedigende dingen tegen jezelf

  4. Tap* op het onrustige gevoel (of typische gedachten)


De eerste drie punten kun je direct zelf toepassen. Het 4e puntje is de EFT methode. Daarmee breng je door te kloppen op een aantal vaste punten op je bovenlichaam je stresscentrum tot rust. Je neutraliseert je gedachten en gevoelens. De “onrust mist” trekt op en je kunt weer helder naar de situatie kijken. Deze techniek leer ik al mijn cliënten omdat het een techniek is die je overal in kunt zetten om je stress, onrust en angst te verminderen. Het helpt om overtuigingen die je over jezelf hebt te verkleinen waardoor ze je niet meer beperken.
 
Wil je onderzoeken of EFT jou ook kan helpen bij meer relaxt te worden en het gevoel te krijgen dat je controle hebt over je gedachten en je leven? Laten we een half uurtje kletsen. Dan leg ik de techniek uit en kijken we of het bij jou past. Dit gratis en vrijblijvend.
 
Fijne dag!
Groeten Daphne 

* tappen = het kloppen op vaste punten van je bovenlichaam om je stresscentrum tot rust te brengen. Dit is een onderdeel van de EFT (emotional freedom techniques) methode die ik gebruik om stress, onrust, angst, paniek, lichamelijke klachten, negatieve gedachten en overtuigingen te verminderen.