Hoe zit het met jouw humeur? Ben je altijd vrolijk en blij? Of voel je je ook boos, verdrietig of down? Ik kan op een dag wisselen van emotie. Ik kan soms down opstaan en gedurende de ochtend me vrolijk gaan voelen. Dat is heel fijn. Het kan ook andersom gebeuren.

Zo ook gisteren. Ik had een fijne werkdag en tijdens het wandelen met de hond voelde ik me moe worden. Tegen de tijd dat we thuis waren was alle vrolijke blije energie ergens op de wandelpaden achtergebleven.
Vriendlief kwam thuis en na een uur vroeg hij voorzichtig, “Wat is er? Je bent zo mat?”
Ik kon geen goed antwoord geven. Ik wist niet wat er was en voelde me inderdaad mat.

Gevoelens horen bij ons als mens, dus ook de minder fijne. Geef er soms even aan toe en stel jezelf de vraag of er een reden is waarom je je bent gaan voelen.
Soms kan een berichtje je van slag brengen, of een gesprek met iemand, of een gedachten aan een situatie, of iets anders.
Als je weet wat de veroorzaker is dan kun je het ook makkelijker beïnvloeden. Door bijvoorbeeld er een actie op uit te zetten.

Maar soms is het gevoel niet te herleiden of voel je je misschien al langere tijd mat of down. Hoe kom je daar vanaf?

Helaas is daar geen trucje voor. Er zijn wel praktische acties die je kunt doen zoals een positiviteitsdagboek bijhouden. Er zijn ook dagelijkse rituelen die je helpen om je mindset positief te maken zoals een korte meditatie, bewegen en je dag in dankbaarheid afsluiten.
Maar daarmee zal niet automatisch je stemming naar standje happy over gaan. Het helpt wel om je meer grip op je gevoelens te krijgen en ze op een positieve manier te voeden.

Als je al langere tijd merkt dat je niet lekker in je vel zit dan wordt het steeds lastiger om ook fijne positieve gevoelens te hebben. Je brein heeft de focus op wat er niet fijn is en zal zijn blikveld daar op richten. Door jezelf te trainen om bewust de fijne en leuke dingen ook zo te labelen ontdekt je brein dat er fijne dingen zijn. Hij zal ze ook meer gaan zien.

Wat helpt is om met mensen te praten over je gevoelens en gedachten. Door ze uit je hoofd te halen ontstaat er in je hoofd meer ruimte voor rust en blijheid. Ik geef mijn cliënten de tip om hun gedachten te dumpen op papier. Schrijf op wat er in je hoofd afspeelt. Dat doe je niet om het nog een keer over te lezen maar om ze kwijt te raken door ze te dumpen. Scheur daarom na het opschrijven meteen het papier door en gooi het weg. Dit kleine ritueel helpt om ruimte in je hoofd te creëren voor andere gedachten en gevoelens.

Gesprekken met een professional helpen je om te onderzoeken waar de gedachten vandaan komen en wat maakt dat ze niet weg gaan. Samen kun je alternatieven bedenken en daarmee de regie terugpakken. Vaak hoeft dit maar een paar keer te zijn. Zij zijn gespecialiseerd om jou weer snel de happy vrouw te laten worden die je wilt zijn.

Graag denk ik met je mee. Laten we alvast een half uurtje kletsen om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Vrijblijvend!

Groetjes Daphne