Vorige week schreef ik onderstaande post op LinkedIn. Hij kwam uit mijn hart. Het verhaal riep herkenning op want ik kreeg een aantal (privé) berichten waarin stond dat het fijn was om te lezen dat ze niet alleen stonden. Logisch want ik hoor veel vrouwen om mij heen die dit onbewust doen en daardoor zichzelf onder continue spanning zetten. Die spanning zorgt ervoor dat ze niet echt lekker door de dag knallen en ze zich onrustig voelen. Super irritant en stiekem niet nodig. Gelukkig is er wat aan te doen. Het beseffen dat het gebeurd is de start.

Post LinkedIn:
“Ik voel aan alles dat vriendlief uit zijn humeur is. Als deze voelsprieten geactiveerd zijn dan gebeurt er automatisch iets in mijn hoofd en lijf. Ik word onrustig & onzeker en mijn hersenen scannen wat er deze dag gebeurd is. Wat heb ik gedaan waardoor hij nu sjaggie is?

Na 5 minuten wil ik naar hem toe lopen en sorry zeggen. Waarvoor weet ik niet maar het kan niet anders dat ik iets gedaan heb waardoor hij nu niet zichzelf is. Ik moet er dus voor zorgen dat hij weer blij wordt.

Ik weet dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Veel vrouwen in mijn praktijk voelen feilloos aan dat er iets met iemand aan de hand is en denken vaak dat zij daar de oorzaak van zijn en/ of dat ze het op moeten lossen.

Doordat we steeds ons verantwoordelijk maken voor iemand anders zijn stemming en emoties zorgen we voor extra druk in ons eigen leven. En we ontnemen de ander het recht op het leven van zijn leven zoals hij dat wilt. Want iemand mag best een offday hebben zonder dat hij wilt dat wij dat fixen.

Het lukt nog niet altijd maar ik leer steeds beter om niet meer meteen mezelf als zijn redster in nood op te werpen.
Ik vraag aan hem wat er aan de hand is. Pas dan weet ik of ik iets moet oplossen of hem de ruimte moet geven voor zijn eigen ding.”

Wat doe jij als je merkte dat de stemming van de ander jouw gevoel en handelen beïnvloed?
Wil je daar eens over praten, dat kan. Gewoon een half uurtje kletsen, ik probeer je dan meteen wat tips te geven.

Groetjes Daphne