Er gebeurd momenteel van alles in mijn privéleven. Dingen waar ik flink van moet huilen. Die tranen laat ik komen, ook bij mensen die ik niet zo goed ken of in situaties waarbij dit niet echt verwacht wordt. En ik vind het heerlijk! Jaren geleden had ik de neiging om altijd maar sterk en stoer te zijn. Als ik alleen was dan kon ik mijn emoties laten lopen, waren er anderen bij dan snufte ik wat en pakte de draad weer op. 

Ik vond het lastig om mezelf kwetsbaar op te stellen en wilde niet dat mensen me zouden kunnen zien als zwak. En ergens was ik bang dat als ik de emoties echt zou toelaten ik in zou storten. Allemaal redenen waarom ik me wat sterker voor deed dan ik me voelde.

 

In de afgelopen jaren heb ik mijn emoties beter leren kennen. Ik snap beter waar ze vandaan komen, waarom ze er zijn en hoe ik met ze om moet gaan. Toen ik nog veel spanningen, onrust en stress had kon ik dan niet. Mijn emoties waren voor een groot gedeelte oncontroleerbaar. Ze overvielen me en mijn kort lontje werd steeds korter. Pff, soms was ik een wandelende tijdbom. Als ik de emoties wel voelde dan duwde ik ze weg. Dat deed ik om mezelf overeind te houden. Want als het er niet is, dan hoef je er niks mee. Toch? 

Emoties horen bij ons mens zijn. Sterker nog, het maakt ons tot mensen. Ze helpen om situaties te verwerken of om op de juiste manier te reageren. Ze verbinden ons met elkaar en laten ons zien wat er met iemand gebeurd. Super handig dus! 

Toen ik aan de slag ging met mezelf heb ik met veel moeite mijn maskers afgezet. Wat vond ik dat eng en wat voelde ik me kwetsbaar en nog steeds wil ik liever als sterke Daphne gezien worden. Toch laat ik vaker mijn kwetsbare kant zien. Het helpt mij om minder spanningen op te bouwen en ik merk dat anderen mij beter snappen en aanvoelen.

Het is heerlijk om deze emotionele week te merken dat mijn collega’s er voor me zijn, dat ze me zelfs willen ondersteunen. Ik vind het fijn om lieve woorden van vrienden te krijgen. Ze helpen me om dicht bij mezelf te blijven. Ik merk dat ik niet met knallende hoofdpijn rondloop omdat de tranen vast zitten in mijn hoofd. En tussen het huilen door heb ik focus, voel ik me sterk en kan ik gewoon goed werk leveren. Juist door ze toe te laten kan ik ze loslaten.

 

Wil jij eens over jouw emoties praten? Of ontdekken hoe je met ze om kunt gaan? Laat hier je gegevens achter en dan kletsen we een half uurtje