Ergens heb ik ooit het stomme idee opgepakt dat mensen er iets van vinden als ik iets wel of niet doe. En dat dit niet per definitief een positieve mening is. Ik denk dat ik de mensen om mij heen vaak teleurstel. Als ik een keer laat reageer op een appje dan denk ik dat ze het gevoel hebben dat ik ze niet belangrijk vindt. 
Als ik een keer “nee” zeg op uitnodiging voor een feestje omdat ik echt niet kan dan ben ik bang dat ze me ongezellig vinden. Of nog erger dat ze enorm teleurgesteld zijn dat ik niet kom omdat ze zo hun best voor een leuk feestje doen. Als er iemand komt eten dan moet het toch minimaal een driegangen diner zijn want anders zouden ze kunnen denken dat ik geen moeite voor ze wil doen.  Als ik zeg dat ik geen tijd heb voor een extra overleg dan ga ik er vanuit dat mijn collega’s me een onverantwoordelijke collega vinden. Als ik al een paar weken niet naar mijn ouders bel dan vinden ze me vast een dochter van niks.
Als….. ga zo maar door. 

Ik heb dus het gevoel dat ik altijd en iedereen teleurstel als ik iets niet meteen doe of erger nog, als ik iets niet doe. Én ik denk dat ik het op heel veel plekken niet goed doe, het kan in ieder geval vast nog beter. Het maakt dat ik altijd nog iets harder ga lopen of over mijn grenzen heen ga. Ondanks dat alles in me zegt “ik wil dit niet” of “Ik heb er geen zin in” of “ik heb hier echt geen tijd voor”, doe ik het wel. Alleen maar omdat ik bang ben dat anderen teleurgesteld raken en een negatief beeld van mij vormen. Of bevestigd worden in wat ik denk dat zij al van mij vinden.

Als ik me heel dapper voel dan durf ik wel eens te vragen wat iemand vindt van mijn keuze. Negen van de tien keer kijken ze me verbaasd aan en snappen niet wat er aan de hand is. Een enkele keer zegt iemand “super dat je het aangeeft” en heeeeeel soms zegt iemand  “oh, ja, ik had het niet verwacht maar het is als goed.”  Er is in ieder geval nog nooit een vriendschap aan kapot gegaan.

Maar waarom loop ik mezelf dan toch zo voorbij om anderen maar niet teleur te stellen?
News flash, Daf! Dat doe je alleen maar omdat je bang bent dat ze jou niet meer leuk vinden en niet meer met je om willen gaan waardoor je ooit helemaal alleen in een huis komt te zitten zonder vriend, familie en vrienden. Precies dezelfde reden waarom mijn cliënten het ook doen. Sorry, i know, het is niet leuk om te horen maar wij pleasen alleen maar omdat wij iets proberen te vermijden en niet omdat we er onbaatzuchtig voor de ander willen zijn.

Het zijn jouw angsten en onzekerheden die maken dat je alles op alles zet om anderen niet teleur te stellen. Je wilt voorkomen dat mensen je niet leuk en goed genoeg vinden en daarom niet meer met je willen omgaan. De angst om alleen over te blijven is een oerangst die ooit echt super functioneel was. Nu niet meer. Want nu kunnen we heel goed overleven zonder groep. Die oerangst zit in ons reptielen brein en die is sterke dan onze menselijke brein (neocortex). Hij wordt geactiveerd als hij denkt dat er gevaar is en handelt om zo snel mogelijk het gevaar te elimineren. Dat doet hij super goed als het om echt gevaar gaat zoals vluchten als je huis in de brand staat of wegrennen als er iemand met een mes op je afkomt. Dat hoeft hij niet te doen als we wat minder fantastisch zijn dan we graag zouden willen zijn. 

En weet je, er worden geen geen vriendschappen, relaties of familiebanden verbroken omdat je voor jezelf zorgt. Je wordt ook echt niet ontslagen als je voor jezelf kiest en je collega’s vinden je echt niet de meest vervelend persoon om mee samen te werken als je alleen je eigen werk doet. En als ze dat wel vinden…. dan gaan zij waarschijnlijk zelf over hun grenzen heen en hebben jou nodig om overeind te blijven. Ze projecteren hun angst op jou.

Dus lieve lezer! Als je weer de drang krijgt om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt of geen tijd voor hebt, neem dan een aan half minuutje om jezelf af te vragen waarom je wel gaat doen. Is dat omdat het echt moet of is het omdat je bang bent dat je anderen teleur gaat stellen? 

Wil jij een keer kletsen over jouw angst om mensen teleur te stellen? Laat hier je gegevens achter en dan kijken we samen wat jij kunt doen om zonder schuldgevoel voor jezelf te kiezen.