Bij Kerstmis hoort vrede op aarde. Zorg jij daarvoor als je kerststress hebt?

Stress ontstaat als dingen anders gaan dan gepland of bedacht. Je komt er bijvoorbeeld op eerste Kerstdag achter dat het potje kaneelpoeder leeg is terwijl dat toch echt in je dessert moet. Of je zou met je gezin een leuk gezelschapsspel gaan spelen en je kinderen hebben non-stop ruzie. Of je wilt op bezoek gaan bij je ouders en de auto start niet.

Bij stress ontstaat er een soort kortsluiting in je hoofd die jou in een overlevingsstand zet. Je handelen is er op gericht om alles zo snel mogelijk normaal te krijgen.

Dit kan super handig zijn want je kunt je daardoor bijvoorbeeld herinneren dat er nog een potje kaneel op een andere plek staat. Of je ruimt het spel op en zet een film aan die je met elkaar gaat kijken. Of je belt je zus om te vragen of zij je op kan pikken.

Jouw kerststress ontstaat dus als er meerdere dingen niet goed gaan of dreigen niet goed te gaan. Je rent als een malle door de supermarkt om de boodschappen bij elkaar te verzamelen, raakt gefrustreerd omdat de slagroom op is waardoor je naar nog een winkel moet terwijl je beloofd had om met je dochter nog even de stad in te gaan om een kerstjurk te kopen.

 

Wat kun je aan kerststress doen?

Spreekt tijdig af wat je tijdens de kerstdagen gaat doen. Plan dit qua tijd realistisch in. Prop je dagen niet te vol want dan ontstaat er automatisch stress. Je bent dan gefocust op het tijdschema en of alles nog wel volgens plan verloopt. Je kunt dan niet goed genieten, zonde.

Kies voor jezelf en je gezin. Laat je niet verleiden om allerlei bezoekjes of activiteiten te doen die je vooral uit verplichting doet. Of nodig de mensen bij jou thuis uit zodat je niet heen en weer hoeft te rijden. Houdt altijd voor ogen wat jouw ideale kerst zou zijn en sluit alleen compromissen als dit echt goed voelt.
Het kan zijn dat je iemand daarmee voor het hoofd stoot. Niet fijn natuurlijk. Wees eerlijk naar deze persoon en leg uit waarom je 

deze keuze maakt. Vraag of die persoon een alternatief heeft wat voor hem ook zou werken.

Begin tijdig met het maken van een overzicht van wat er moet gebeuren. Denk na over wat je gaat koken en maak meteen een boodschappenlijstje.

Geven jullie cadeautjes? Maak een lijst van wat je voor wie gaat kopen en stop deze in je tas of maak er een foto van. Begin al in november met shoppen en koop lekker binnen de aanbiedingen.

Versier je huis op een moment dat er ook tijd voor is en blok dit in je agenda.

Ga naar de stad op momenten dat het niet te druk is. Bij voorkeur op een door de weekse dag en ruim voor de kerstvakantie. Bestel eventueel online.

Ben jij iemand die uitgebreid gaat koken? 

Werk de recepten een aantal dagen voor de kerst op een eenduidige manier uit. Type ze over, zet ze in een handig format, print ze uit en leg ze op volgorde.
Leg per gerecht de ingrediënten en keukenspullen klaar bij het recept. Zo houdt je overzicht en hoef je niet als een dolle je keukenkastjes te doorzoeken als de volgende stap in het recept gezet moet worden.
Bij ingewikkelde recepten wil ik je de tip geven om ze vooraf al een keer uit te proberen. Dan weet je waar eventuele knelpunten zitten en kun je daar vooraf al rekening mee houden.

Vraag hulp!

Betrek je gezin bij het aankleden van je huis. Laat iemand anders de tafel gezellig aankleden. Vraag of iedereen een gerechtje klaar maakt. Of laat (een deel van) de boodschappen bezorgen.

Accepteer dat je hulpploeg het mogelijk op een andere manier doet dan dat jij het zou doen. Is dit erg? Zo ja, wat is er dan erg aan? Raken er mensen gewond? Gaan er dingen stuk? Nee? Accepteer dan dat het anders gaat dan hoe jij het zou willen. Het gaat erom dat jullie samen de Kerstdagen op een fijne manier met elkaar doorbrengen daar hoort geen gestreste ouder bij.

Mijn grootste tip is daarom om het jezelf tijdens Kerstmis zo makkelijk mogelijk te maken. Bespreek met elkaar wat jullie echt graag willen doen en eten. Zorg daar samen voor en laat de rest lekker zitten. Neem tijd voor elkaar en bouw mooie herinneringen op. Dat doe je niet als jij volledig gestrest tijdens de Kerstmis probeert om alles in goede banen te leiden. Leg de lat wat lager en gun jezelf plezier.

Gaan er dingen anders dan gepland? Lach er om, bespreek het met elkaar en denk samen na over een oplossing. De leukste anekdotes en herinneringen ontstaan als je met elkaar dingen meemaakt. Niet als er een perfecte kalkoen op tafel staat en jij met stress-hoofdpijn hem aansnijdt.

Ik wens je alvast mooie Kerstdagen toe.

Groetjes

Daphne | Buro BOEG